بیمه ماشینهای خودران یکی دیگر از چالشهای بالقوهای است که شاید در آیندهای نزدیک، به یکی از موضوعات داغ صنعت خودرو تبدیل شود. شرکت تسلا، اولین شرکت سازنده اتومبیل است که توانست ثابت کند صنعت بیمه خودرو، میتواند تا حدود زیادی تحت تاثیر بیمه ماشینهاى خودران قرار گیرد.
تسلا خیلى بىسروصدا اقدام به فروش بیمه ماشینهای خودران به همراه اتومبیلهایى خودرانی که در آسیا مىفروشد، نموده است، به امید اینکه روزى نرخ بیمه در قیمت نهایى اتومبیلهاى عرضهشده توسط تسلا محاسبه شود.
فرق بیمه تسلا با دیگر شرکتها در چیست؟
در واقع تفاوت اصلى این بیمه ماشینهای خودران به نوع راننده این اتومبیلها برمىگردد! از آنجا که اتومبیلهاى تولیدشده توسط تسلا بدون راننده و هوشمند هستند، این شرکت ادعا دارد که هزینههاى مربوط به بیمه ماشینهای خودران به مراتب باید کمتر باشد. تسلا معتقد است احتمال خطا در اتومبیلهاى بدون نیاز به راننده، خیلى پایینتر از احتمال خطا و تصادف در ماشینهاى معمولى «با راننده» است.
شاید این ادعا در نگاه اول عجیب به نظر بیاید ولى در عمل شاید حق با شرکت تسلا باشد. با توجه به گزارش مؤسسه مدیریت ترافیک در کشور آمریکا، ماشینهاى تسلا با قابلیت خودران بودن «بدون نیاز به راننده» ۴٠٪ کمتر از دیگر انواع ماشینهای «با راننده» تصادف مىکنند؛ بنابراین از آنجایى که ماشینهاى بدون راننده خیلى کمتر احتمال دارد تصادف کنند، خیلى دور از منطق نیست که هزینه بیمه ماشینهای خودران کمتر از دیگر ماشینها باشد.
طبق محاسبه متخصصان بیمه، اگر تسلا با این سرعت ماشینهاى بدون نیاز به راننده را روانه بازار نماید، صنعت بیمه در عرض ٢۵ سال باید با ۴٠٪ از کل سود خالص که از فروش بیمه ماشین به دست مى آورد، خداحافظى کند!
مطلب مرتبط: بیمه ماشین، کیلومتری چند؟ نسل جدید بیمه ماشین
چه کسى مسئول حوادث و بیمه ماشینهای خودران است؟
ماشینهاى بدون راننده به دو دسته تقسیم میشوند:
١- آنهایى که علاوه بر فرمان و دنده، امکان اضافه کردن راننده اتوماتیک «بدون نیاز به انسان» را دارند.
٢- آنهایى که در طراحیشان نه فرمان، نه پدال و نه دندهاى به کار رفته است.
با توجه به قوانین فعلى در کشورهایى که ماشینهاى بدون راننده در آنها پیدا میشوند، این تولیدکننده اتومبیل است که مسئول تمام حوادث مرتبط با اتومبیل است؛ چراکه در کنترل این ماشینها، انسان هیچ نقشى نخواهد داشت.
اما چرا؟ تقریباً واضح است که تولیدکننده اتومبیل به دلیل اینکه طراحى، ساخت و برنامهنویسى این نوع خودروهاى بدون راننده را به عهده داشته است، مسئول حوادثى که براى اتومبیل و سرنشینان و عابرین پیاده میفتد، شناخته شده است.
براى مثال، شرکت ولوو در سال ٢٠١۵ اعلام کرد که مسئولیت هرگونه سانحه رانندگى را که براى اتومبیلهاى بدون راننده تولیدشده توسط این شرکت رخ دهد، به عهده مىگیرد.
آینده بیمه ماشینهای خودران و نقش دولتها
بیمه خودرو ۴٢٪ صنعت بیمه آمریکا را تشکیل مىدهد. ارزش مالى این بازار به بالاى ٢٠٠ میلیارد دلار در سال مىرسد. این بیمهها حوادثى از قبیل دزدیده شدن اتومبیل، آتش گرفتن و یا حوادثى را که شخص ثالث درگیر آن است، پوشش مىدهند. با وجود این، خسارت تصادف در حدود ٨٠٪ کل درخواستهاى بیمهشوندگان از شرکتهاى بیمه است. از آنجاکه اتومبیلهاى بدون نیاز به راننده بسیار کمتر دچار سوانح رانندگى مىشوند، و از آنجاکه شرکتهاى تولیدکننده چنین اتومبیلهایى مانند تسلا به فکر کاهش هزینههاى بیمه هستند، بدیهى است که شرکتهاى بیمه در آیندهاى نزدیک، به چالشی جدی کشیده خواهند شد. همینطور که در حال حاضر بسیارى از شرکتهاى بیمه اعلام نمودهاند که اتومبیلهاى بدون راننده تهدید جدى براى کسبوکار آنها خواهد بود.
مطلب مرتبط: خرید آنلاین بیمه، خریدی سریع، آگاهانه و مطمئن
و اما نقش دولتها در این بین چه خواهد بود؟
با گذشت زمان از عرضه اتومبیلهاى بدون راننده به نظر میرسد که مراجع قانونگذارى نسبت به وضع قوانین جدید براى بیمه ماشینهای خودران کمى بىرغبت هستند. با توجه به قوانین فعلی در کشورهایى که خودروهاى بدون راننده به فروش مىرسد، مسئول تصادفات و سوانح رانندگى طبق قوانین، مسئولیت در برابر محصول فروختهشده بر عهده تولیدکنندگان این نوع وسایل نقلیه خواهد بود.
اگرچه بسیارى از متخصصان بر این باورند که با گذشت زمان به احتمال بسیار بالا مشکلات حقوقى مختلفى به وجود خواهد آمد که قانونگذاران را به طور جدىتر به مقوله بیمه ماشینهای خودران مشغول نماید.
پس تا آن زمان دارندگان این نوع خودروها با خیال راحت از اتومبیلشان لذت ببرند، چرا که به صورت بالقوه اکثر (یا تمامى) مسئولیتهاى سوانح بر عهده تولیدکننده اتومبیلشان خواهد بود!
با سلام و خسته نباشید
سایت فوق العاده اى دارید
این مطلب خیلى عالى بود لطفا راجع به این بیمه ها باز هم مطلب بذارید
سپاس